Herinrichting Nationaal Archief

Verbinden van Mensen, Afdelingen en Collectie.

Het Nationaal Archief; bijna duizend jaar Nederlandse geschiedenis opgeslagen in 137 kilometer aan papieren archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en 330 terabyte aan digitale bestanden. Jaarlijks zoeken tienduizenden wetenschappers, onderzoekers, historici, én burgers in de archieven en bezoeken zij de tentoonstellingen. Het kantoorgebouw van het Nationaal Archief is in 2009 gerenoveerd. De afgelopen jaren is de druk op de huisvesting steeds verder toegenomen. Groei van de organisatie en een andere manier van werken leiden tot een toenemende behoefte aan diversiteit in werkplektypen, meer flexibiliteit en mobiliteit in de organisatie, maar ook kostenbesparing en een reductie van vierkante meters. De opgave was een inspirerend en passend ontwerp voor de kantooretages van het Nationaal Archief te maken.

Het inrichtingsconcept voor het Nationaal Archief gaat over het verbinden van medewerkers, het verbinden van werkplekken en afdelingen, en over het verbinden van de rijke collectie in het archief met de werkomgeving. Als een maatpak past het nieuwe inrichtingsconcept in het bestaande gebouw en op de organisatie. Werken in een rustige, functionele en diverse werkomgeving, met een heldere verkeersruimte en voldoende kastruimte. Er is verspreid door het gebouw een grote keuze aan variërende informele overlegplekken, concentratieplekken, vergaderruimtes en brainstorm- en scrumplekken. Tot in het kleinste detail is nagedacht over de samenhang in het interieurontwerp.

Op elke verdieping ligt een centraal ankerpunt waar ontmoetingen worden gestimuleerd. Deze plekken zijn vergroot en ontdaan van onnodige losse elementen. Daarnaast hebben we de ankerpunten meer intimiteit gegeven door een open kastenwand tussen de verkeersruimte en het ankerpunt te plaatsen. Deze kasten bevatten door ons aangekochte decorstukken maar bieden ook plek aan collectie en boeken van de verschillende afdelingen. Het derde element dat is toegevoegd zijn hoge tafels met barkrukken voor kort overleg, lunch- en/of koffiepauze. Tot slot is op elke verdieping een intiem zitje gerealiseerd met uitzicht op de skyline van Den Haag.

Door het gebruik van verschillende materialen, kleuren, meubels en decoratie heeft iedere verdieping een eigen sfeer. Gekozen is voor twee niveaus van thematisering per verdieping: een ‘ruimtelijk’ thema dat inspeelt op het functioneren en een ‘verhalend’ thema dat de verdere aankleding en identiteit verschaft.

Bijna al het bestaande meubilair hebben we hergebruik en aangevuld met nieuwe losse meubels en maatwerkmeubels. Alle wand- en plafonddecoratie hebben we in eigen beheer aangekocht of geproduceerd. In nauw overleg met de aannemer en interieurbouwer zijn we erin geslaagd om in een bestaande gebouw en voor een beperkt budget een bijzonder interieur te realiseren voor de diverse groep medewerkers van het Nationaal Archief.

Niveau 1 | ‘De huiskamer’, thema burgers, persoonlijk leven

Een stamtafel waar medewerkers lunchen en bezoek kan wachten. Aangekleed met persoonlijke verhalen ontstaat de huiskamersfeer.

Niveau 3 | ‘Bistro’, thema ‘Oorlog en vrede’

Een lange bank met café-tafeltjes, een hoge bar, een zithoek en informele overlegplek aangelicht door een koperen buizen armatuur.

Niveau 4 | ‘Het forum’, thema digitalisering

Een groepsruimte voor de dagopening en scrumsessies, met een tribune-, zitbank en een whiteboard en scherm in de kastenwand. Het thema uit zich in het binaire behang en de tinten wit en zwart.

Niveau 5 | ‘De tuin’, thema land en water, natuur

De picknicktafel, echte planten, het groene tapijt, een overlegplek met schommels en een plantenbehang bepalen de sfeer.

Niveau 6 | ‘De bibliotheek’, thema restauratieprocessen

Hier zijn de kleuren donkerder en is de aankleding chiquer. Dit is ook de plek waar de directie bezoek ontvangst.

Niveau 7 | ‘Skylounge’, thema Nederland in de wereld

Hier zijn vergaderruimten met ieder een eigen uitstraling en het mooiste uitzicht. Van een wolkenlucht tot een oude wereldkaart op de muur tot zelf gevouwen vliegtuigjes aan het plafond.


Specificaties

Project | Herinrichting Nationaal Archief

Opdrachtgever | Nationaal Archief

Locatie | Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag  

Type | Interieur, Verbouw

Omvang | 3.200m2NVO

Functie | Werken

Werkzaamheden | Ontwerp t/m Uitvoering

Periode | 2017 – 2018

Status | Opgeleverd

In samenwerking met | Studio Marleen Bos

Bouwmanagment | KWK Huisvestingsregisseurs

Uitvoering | Avijs, Strukton, Coors