CPO Deventer Havenkwartier

Twenty Shades of Black.

Het Havenkwartier in Deventer is stap voor stap veranderd tot een levendige  en gevarieerde stadswijk met bedrijven, kunst, cultuur en wonen. Op een prominente plek in het havenkwartier liggen twee woningen met één verschijningsvorm maar twee verschillende karakters. Een splitlevel woning en een vierlaagse woning. Beiden gaan schuil achter een volledig zwarte gevel met vierkante ramen, vlak dan wel extra teruggelegen gedetailleerd.

De splitlevelwoning, waarin een oldtimer VW-camperbus het huis binnen wordt gereden heeft een atelierruimte op de begane grond. Via een vide is er direct contact met de eetkamer op de eerste verdieping met toegang tot het dakterras. Aan de voorzijde ligt de woonkamer. De vrije hoogte is hier bewust laag gehouden om het contrast met de hoge eetkamer te vergroten. In deze woning is een multifunctioneel meubel ontworpen waarachter de trappen zijn geplaatst. Dit meubel verbindt omhooggaand door de vide, de verschillende ruimtes met elkaar. Overal dringt het daglicht door en zijn er onderlinge zichtrelaties.De tweede etage wordt in het geheel als slaapverdieping benut met toegang tot het dakterras en de drumstudio in de oranje-gele zeecontainer die, over de erfgrens heenstekend, de blikvanger is voor de hele wijk. 

De torenwoning heeft ook een atelier- en winkelruimte op straatniveau. De trap ligt aan de voorgevel en de hier gelegen ramen zorgen voor een sterke beleving van de kade. Op de eerste verdieping ligt de woon- en eetkamer met directe toegang tot het dakterras. De vide aan de straat koppelt het atelier met de eet- en woonkamer en biedt vanaf de eerste verdieping zicht op de stoep. De tweede en derde etage worden gebruikt als slaapverdiepingen met fantastische zitvensters naar het havengebied.

In beide woningen worden door middel van vides en omlopen, ruimtes en verdiepingen onderling met elkaar verbonden. De gevel is van binnenuit ontworpen, de ramen, allemaal vierkant, zijn extra groot en vlak gedetailleerd daar waar licht gewenst is en het uitzicht mooi is en klein gehouden en juist dieper in de gevel gedetailleerd, waar privacy gewenst is. De kracht zit hem in het detail, de kozijnen van de grote vierkante ramen zijn van binnenuit niet zichtbaar, het glas lijkt direct uit de vloer, het plafond en de betonnen wanden te komen. Alle materialen zijn in het zwart afgewerkt maar hebben wel een andere oppervlaktestructuur en glansgraad waardoor er altijd wat bijzonders gebeurt in de gevel.

Specificaties

Project | CPO Deventer Havenkwartier

Opdrachtgever |
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Locatie | Scheepvaartstraat 6K en 6L, Deventer

Type | Nieuwbouw

Omvang | 390m2 BVO

Functie | Wonen

Werkzaamheden | Ontwerp t/m Uitvoering

Periode | 2012 – 2014

Status | Afgerond

Uitvoering | OCB Bouw, Ommen

Constructie | B&Z Bouwtechniek BV