Bouwcampus Bouwmensen

Architectenselectie Verbouwing Bouwmensen Hardinxveld-Giessendam.

In samenwerking met Bureau Bouwkunde Nederland heeft StudioDAT een visie voor de verbouwing van de locatie Bouwmensen Hardinxveld-Giessendam opgesteld. Het doel is een Bouwcampus te realiseren; een onderwijsgebouw waar een beroep geleerd kan worden in een situatie die de realiteit zoveel mogelijk benaderd. Een inspirerende plek waar scholieren aansprekend onderwijs krijgen en waar bedrijven hun werknemers kunnen bijscholen.

De Bouwcampus krijgt middels een aantal simpele ingrepen aan de gevel een compleet nieuwe uitstraling. Het metselwerk wordt gekeimd, de gevelplaten krijgen een accentkleur, en de typografie van Bouwmensen wordt als signatuur groot op de gevel geplakt. Zo ontstaat met minimale middelen een samenhangend geheel met een voor een onderwijsgebouw bijzondere en herkenbare uitstraling.

Door de entree te verplaatsen ontstaat ruimte voor een royaler entreegebaar en een buitenruimte met verblijfskwaliteit. De nieuwe entree manifesteert zich door een grote luifel en een transparante gevel waarachter de activiteiten in het gebouw zichtbaar zijn. De nieuwe plek van binnenkomst is in het hart van het gebouw. Vanuit de entree betreed je direct de grote hoge bouwplaats voor praktijkonderwijs die is omringd door theorielokalen achter glazen wanden. Het aantal kantoorruimtes is tot een minimum beperkt zodat docent en scholier zoveel mogelijk samen zijn resulterend in een open en transparante onderwijsorganisatie.

Theorie en praktijk worden subtiel gescheiden door brede onbegrensde verkeersruimtes waar een groot scala aan verblijfs- en werkplekken is. Hier is ruimte voor werkbanken, zelfstudieplekken, leerpleinen, overlegplekken, en spontane ontmoetingen. Een multifunctionele auditoriumtrap verbindt de begane grond met de verdieping. De loopbrug en omloop om de bouwplaats functioneren als expositieruimte en studieplekken met zicht op het praktijkonderwijs.

Gereedschap wordt opgeruimd maar ook geëxposeerd op de toolwand die de gehele achterwand van de bouwplaats beslaat. Daarachter is de ‘bouwmarkt’ gesitueerd waar alle materialen en het grote materieel opgeslagen worden. Naast deze centrale opslag zullen er op de bouwplaats verschillende ‘bouwketen’ worden geplaatst. Deelprojecten die samen met de bouwmensen worden ontworpen en gebouwd en ruimte bieden aan opslag of een afgesloten spreekplek. Op het dak van deze bouwketen worden open overlegplekken gerealiseerd zodat er tijdens het praktijkonderwijs, met (over)zicht op de bouwplaats instructies kunnen worden gegeven.

Deze bouwketen zijn verplaatsbaar waardoor de bouwplaats naar behoefte is in te delen en eenvoudig aanpasbaar is. Er kan een grote open ruimte worden gecreëerd waar met gebruik van de auditoriumtrap zelfs conferenties en informatieavonden worden gehouden. Maar vooral ook blijft de bouwplaats geschikt voor divers maar kleinschalig onderwijs en ontstaat er een gevoel van verbondenheid en geborgenheid.

Het kleur- en materiaalgebruik is sober, robuust en onderhoudsvriendelijk. Een neutrale grijze (beton)vloer met daarop het oranjegeel als een grafische laag om routing, begrenzing en accenten te duiden. Glazen wanden zorgen voor een overzichtelijke en rustige uitstraling. Door het houten meubilair wordt de huiselijke sfeer in het gebouw gebracht. Het zijn de scholieren en docenten, hun werkzaamheden en werkstukken die het gebouw verder kleuren en karakter geven.

De schetsen moeten niet gezien worden als een ontwerp maar als een ruimtelijke vertaling van onze visie en wellicht een eerste aanzet om uiteindelijk in co-creatie met studenten en docenten een tot de verbeelding sprekende huisvesting voor de Bouwmensen te realiseren.

Specificaties

Project | Bouwcampus Bouwmensen

Opdrachtgever | Bouwmensen Hardinxveld-Giessendam

Locatie | Houtschelf 10, Hardinxveld-Giessendam            

Type | Verbouw

Omvang | 4.125m2 BVO

Functie | Onderwijs

Werkzaamheden | Architectenselectie 

Periode | 2019

Status | Niet Gewonnen

Bouwmanagment | Bureau Bouwkunde Nederland