13 ServiceCentra Gemeente Rotterdam | Kralingen-Crooswijk

Welkom bij de gemeente Rotterdam.

De gemeente Rotterdam gaat van een versnipperde dienstverlening op meer dan 70 verschillende plekken naar 13 servicecentra op gebiedsniveau toe. Centrale plekken verspreid over Rotterdam waar een efficiënte en klantgerichte dienstverlening wordt geboden met een herkenbare en eenduidige uitstraling. De servicecentra bevatten diverse gemeentelijke diensten maar bieden ook ruimte aan een doe-het-zelf-plein en informele ontmoetings- en overlegruimtes. ‘Service with a smile, welkom bij de gemeente Rotterdam’.

StudioDAT heeft een beeld- en kwaliteitsplan op interieurniveau opgesteld voor de servicecentra. Een overkoepelende visie waarin maximaal wordt ingezet op de relatie van de vaak bestaande kantoorgebouwen met de omgeving. Hergebruik van dit bestaande vastgoed en van het interieur en meubilair zijn leidend in de ontwerpkeuzes. Alle elementen van het nieuwe interieurconcept zijn in een bouwstenenboek gedetailleerd uitgewerkt met onder andere ARBO-eisen, veiligheid, flexibiliteit, uitwisselbaarheid en duurzaamheid als belangrijke karakteristieken. Vervolgens is er een blauwdruk ontworpen; een fictief servicecentrum waarin alle elementen en de onderlinge relaties, zicht- en looplijnen als ook beveiligingsschillen en het werkconcept in een open setting, op een ideale manier zijn vormgegeven. De bouwstenen vinden hun plek, als een inbouwpakket, in de locatiespecifieke ontwerpen.

Wat goed is en wat goed functioneert, blijft behouden. Wat minder goed is, wordt waar mogelijk ge-redesigned en krijgt weer een plek in het nieuwe interieur. Transparantie en belangrijke zichtlijnen worden gemaximaliseerd en middels een multifunctioneel meubel worden de voorheen door de ruimte versnipperde elementen samengevoegd tot één ruimtelijk object dat de ruimte verder structureert. Fijne zitplekken op dit meubel, aan een leestafel, op een loungebank en beschutte overlegplekken geven de bezoekers de mogelijkheid om op diverse manieren de zo kort mogelijke wachttijd door te brengen. Ook is er voldoende afleiding; een akoestisch omsloten speelplek voor kinderen, een watertap, vitrines met wisselende exposities en een digitale informatietafel. Al deze elementen zijn samengevoegd in het eikenhouten multifunctionele meubel. Een harmonieus geheel dat dient als ‘wachtverzachter’.

Door de kleur- en materiaalkeuze krijgen de servicecentra een uitnodigend, open en modern karakter met een herkenbare en betrouwbare uitstraling. Tegen een basis van een antraciete keramische vloer, een verdekt systeemplafond en witte of antraciete wanden komt de inrichting goed tot zijn recht. Het warme eikenfineer en de frisse tinten van de stoffering die een afgeleide zijn van de huisstijl van de gemeente Rotterdam, samen met de oranje accenten, de groene planten en door StudioDAT speciaal voor de servicecentra ontworpen betonlampen bepalen de sfeer. De nieuwe servicecentra geven de direct omwonenden een podium. Nieuwe bewonersinitiatieven worden hier ontplooid en wetenswaardigheden over de directe omgeving worden in woord en beeld verwerkt in het interieur. Door Rotterdammers, voor Rotterdammers.

StudioDAT is verantwoordelijk voor het integrale ontwerp vanaf het opstellen van het PVE tot en met de besteks- en aanbestedingsfase en heeft de esthetische controle uitgevoerd. In samenwerking met adviseurs zijn de kosten inzichtelijk gemaakt, is het budget bewaakt en zijn alle bouwkundige en (installatie)technische tekeningen gemaakt ten behoeve van vergunningsaanvragen en de 13 separate aanbestedingen. Door de trapsgewijze uitvoering en aanbesteding is het inleereffect verzilverd en zijn de projecten scherp op de markt gezet en naar volle tevredenheid uitgevoerd.

zie ook
Servicecentrum Charlois
Servicecentrum Prins Alexander

Specificaties

Project | 13 ServiceCentra Gemeente Rotterdam

Opdrachtgever | Gemeente Rotterdam

Locatie | divers
SC Charlois, Annie M.G. Schmidtplein 16, Rotterdam
SC Delfshaven, Looiershof 1, Rotterdam
SC Feijenoord, Maashaven O.Z. 230, Rotterdam
SC Hillegersberg-Schiebroek, Argonautenweg 23
SCHoek van Holland, Mercatorweg 50, Hoek van Holland
SC Hoogvliet, Rijkeeplein 3, Rotterdam
SC IJsselmonde, Herenwaard 23, Rotterdam
SC Kralingen-Crooswijk, Oostzeedijk 276, Rotterdam
SC Noord, Eudokiaplein 35, Rotterdam
SC Overschie, Burgemeester Baumannlaan 178, Rotterdam
SC Pernis, Vroomstraat 14, Pernis
SC Prins Alexander, Prins Alexanderplein 21, Rotterdam
SC Rozenburg, Jan van Goyenstraat 1, Rozenburg

Type | Interieur, Verbouw, Transformatie

Omvang | 22.000m2 BVO

Functie | Werken, Maatschappelijke Voorzieningen

Werkzaamheden | Ontwerp t/m Bestek en Uitvoering

Periode | 2015 – 2019

Status | Opgeleverd

Bouwmanagement | Ingenieursbureau Multical BV

Uitvoering | Careson BV, PlanBee, Constructif