Het Nationaal Archief: bijna duizend jaar Nederlandse geschiedenis opgeslagen in 137 kilometer aan papieren archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en 330 terabyte aan digitale bestanden. Jaarlijks zoeken tienduizenden wetenschappers, onderzoekers, historici, én burgers in de archieven en bezoeken zij de tentoonstellingen.

Het kantoorgebouw van het Nationaal Archief is in 2009 gerenoveerd. In het afgelopen jaar is de druk op de huisvesting binnen het gebouw van het Nationaal Archief steeds verder toegenomen. De groei van de organisatie en andere manieren van werken leiden tot een toenemende behoefte aan diversiteit in werkplektypen, meer flexibiliteit, meer mobiliteit in de organisatie, maar ook kostenbesparing en reductie van vierkante meters. StudioDAT is geselecteerd om een inspirerend en goed ontwerp te maken voor de kantooretages van het Nationaal Archief te Den Haag.

De tijd waarin een archief een werkplek was voor een stoffige archivaris die zich de hele dag alleen en in stilte opsloot tussen huizenhoge boekenkasten ligt ver achter ons. Maar ook niet iedereen is een bebaarde hipster in de reclamewereld die de hele dag al loungend en tafelvoetballend creatieve ideeën aan het spuien is. Het nieuwe inrichtingsconcept voor het Nationaal Archief gaat over het verbinden van werkplekken en medewerkers. Het verbinden van de rijke collectie in het archief met de werkomgeving, en het verbinden van de verschillende afdelingen binnen het Nationaal Archief. Elke verdieping krijgt een eigen sfeer door het gebruik van verschillende materialen, kleuren, meubels en per verdieping verschillende thema’s. Hierdoor krijgt elke verdieping een eigen identiteit.

 

NationaalArchief01_940x434

NationaalArchief03_940x434

NationaalArchief02_940x434

NationaalArchief04_940x434

NationaalArchief05_940x434

NationaalArchief06_940x434

Nationaal Archief-StudioDAT-01

 

 >>>specificaties
opdrachtgever: Nationaal Archief
werkzaamheden:
 ontwerp en inrichting van de kantooretages
locatie:
 Nationaal Archief te Den Haag
omvang:
 circa 3.200 m2 NVO
in samenwerking met: Studio Marleen Bos
uitvoerende partijen: Avijs en Strukton
maatwerk meubilair: Coors