Beleef de nieuwe noord-zuid verbinding

De Blankenburgverbinding verbindt de A20 bij Vlaardingen (noordoever) en de A15 bij Rozenburg (zuidoever) met elkaar middels een nieuwe snelweg, de A24. Deze verbinding draagt bij aan een robuust netwerk. De drukte op de A15 en de Beneluxcorridor neemt af en de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven naar de Randstad verbetert. De A24 wordt ingepast in de omgeving en voorzien van een landtunnel op de noordoever en een tunnel onder het Scheur. Ook wordt de A20 verbreed. De nieuwe rijksweg wordt in 2024 opengesteld.

In het nieuwe belevingscentrum wordt alle informatie over de aanleg van de Blankenburgverbinding in film, beeld en tekst op een aantrekkelijke manier gepresenteerd. Foto’s van professionele en amateurfotografen worden met regelmaat gewisseld op de fotowand. Zo krijgt de bezoeker een actueel beeld van de voortgang van het werk. Op een interactieve manier met VR-brillen en door achter een stuur plaats te nemen kan de nieuwe noord-zuidverbinding al worden beleefd.

De beleving van het informatiecentrum start al buiten, in de publieke ruimte. Het informatiecentrum, twee informatiezuilen en twee uitzichtpunten krijgen dezelfde herkenbare uitstraling en vormen een onlosmakelijke verbinding: hier wordt gewerkt aan de Blankenburgverbinding. Het gebruik van Rijkswaterstaat gele, diagonale strepen ‘under construction’ vormt het verbindende thema en de duiding van de plekken met zicht op de (bouwplaats-) werkzaamheden.

De bezoeker stapt vanuit de lobby de tunnel van de Blankenburgverbinding in: een donkere ruimte met blauw gedimde basisverlichting in het kenmerkende tunnelgrid. Om de beleving compleet te maken een vloer zwart-wit geprint met het plangebied: Hier komt men in de wereld van de tunnelbouwers en betreed men de schatkamer van de BBV. In deze theatrale ruimte worden losse tentoonstellingselementen ‘zwevend’ geplaatst.

Centraal in de ruimte staat de eye-catcher van de tentoonstelling: een langgerekt multifunctioneel meubel dat uit twee, uit elkaar geschoven, delen bestaat met aan de binnenzijde een abstracte maquette van het profiel van het traject met de aansluitingen op de A20 en A15 en de twee tunnels In en op het meubel is ruimte om objecten te tonen waar jong en oud ontdekkingen kunnen doen (opgegraven vondsten, leuke weetjes, schaalmodellen van rijdend en/of gravend materieel en andere bijzonderheden). Grafische uitingen, deels onder verwijderbare glasplaten) in de vorm van schema’s, grafieken en een planning kleden het meubel over gehele lengte inhoudelijk aan. De twee rijen kolommen worden geïntegreerd en delen de tafel in de lengte op in meerdere zone’s zodat gelijktijdig verschillend gebruik mogelijk is. Zo is er een kinderplek voor knutsel- en tekenwerken, een doe-tafel voor bezoekers en twee interactieve schermen om nadere informatie op te vragen. Ook de kaart van het Kwaliteitsprogramma Nieuw Waterland is opgenomen in deze tafel.

Rondom het centrale meubel hangen vrij in de ruimte presentatiepanelen waarop verschillende thema’s aan bod komen. De Blankenburgverbinding draait niet alleen om de tunnel en de A24, ook de (directe) omgeving speelt een grote rol in het project en de tentoonstelling. Deze krijgt rondom de centrale tafel veel aandacht op de aan het plafond hangende panelen. De frames zijn tweezijdig te benutten: de zijde naar het meubel toegericht toont algemene informatie. De andere zijde biedt plek voor een inhoudelijke verdiepingsslag. De vorm is rond gekozen voor het creëren van intieme plekken en akoestisch en visueel de focus van de bezoeker vasthoudt. De houten frames zijn flexibel in te zetten en de prints zijn eenvoudig te vervangen.

De ruimte heeft aan drie zijden met blauwe folie beplakte ramen met zicht op de bouwplaats. De bezoeker loopt in het informatiecentrum over een geografische kaart van het gebied dat de Blankenburgverbinding doorkruist, met op de grond verwijzingen naar de verschillende plekken van de bouw. De kaart is abstract gemaakt door kleurgebruik maar gedetailleerd genoeg om voor de Rozenburger zijn of haar eigen straat terug te vinden. Doordat de meubels zo gemaakt en bevestigd worden, lijken deze te ‘zweven’ boven de doorlopende kaart. Op deze realistische kaart wordt de volle omvang van de ingreep zichtbaar en voelbaar.

>>>specificaties

opdrachtgever: Rijkswaterstaat – Ministerie van Infrastructuur en Milieu
werkzaamheden:
 schetsontwerp tot realisatie
locatie:
 Maassluissedijk 199 te Vlaardingen
omvang:
 ca. 250 m2 VNO
in samenwerking met Tappan
realisatie: Jasper Droogers – Hout-huis
verlichting: beersnielsen lichtontwerpers
AV hardware: Moetwil en van Dijk

Op www.blankenburgverbinding.nl is actuele informatie te vinden over een bezoek aan het informatiecentrum.