Voor de door de gemeente Rotterdam uitgeschreven Open Oproep Gezinsappartementen diende StudioDAT het plan CoolCollective in. De vraag was een plan te bedenken om het hoogstedelijke vestigingsklimaat voor gezinnen in Rotterdam te verbeteren door een nieuw type appartement specifiek voor deze doelgroep te ontwerpen.

Met je gezin in de stad blijven wonen is een bewuste keuze. Alles wat Rotterdam te bieden heeft in de nabije omgeving. Je vrienden en je werk, kunst, koffie en cultuur in een hoog-stedelijke dynamische context. Een gezin vergt time-management en door in de stad te blijven wonen blijft veel van de kostbare tijd over om samen door te brengen. Alle voorzieningen, een plezierige en veilige openbare ruimte, excellent onderwijs en kinderopvang op (bak-)fietsafstand of goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Door stedelijk te verdichten sparen we bovendien het schaarse ‘buiten’ en kan dit gebruikt worden door de stedeling als natuur in de nabijheid om te recreëren. CoolCollective, een nieuwe multifunctionele woontoren aan de Maas met zicht op de steeds imposantere skyline van Rotterdam biedt gezinnen de mogelijkheid om in hartje Rotterdam te (blijven) wonen.
Schema01_940_470

Hoe past de vaak ongewisse toekomst van jonge stellen met kinderen in deze omgeving waar ruime woningen met tuin schaars en onbetaalbaar zijn geworden. Bovendien is er een onvoorspelbare ruimtebehoefte om mogelijke gezinsuitbreiding te kunnen opvangen zonder te moeten verhuizen. En boven alles de wens om de, met kinderen toch al hoge, vaste maandlasten laag te houden en met de financiële ruimte die dit biedt optimaal te genieten van het stadse leven. Om dit te verwezenlijken koop of huur je in CoolCollective je gewenste vloeroppervlak. Deze is ingericht met een vaste kern, voorzien van badkamer, toilet, garderobe, technische ruimte en grote berging. Daaromheen een verder volledig vrije en flexibel indeelbare plattegrond en een grote buitenruimte. Een loft met een compacte kern en maximale leefruimte, beschikbaar in verschillende groottes naar eigen wens binnen de eigen financiële mogelijkheden te bepalen.
Schema02_940_470

De meerwaarde van deze woning zit in de dubbele verdiepingshoogte waardoor er, ook achteraf, op eenvoudige wijze een tussenverdieping met slaapkamers kan worden ingebouwd. Zo behoudt de woonlaag dus de leefruimte die een gezin wenst. Ook na de inbreiding ontstaat er een bijzondere ruimtelijke woning met bijvoorbeeld een vide in de woonkamer waar een ongekende hoeveelheid daglicht binnenvalt en het uitzicht maximaal is. Je kan beginnen in een open loft-achtige setting en hebt zonder te hoeven verhuizen de mogelijkheden om de woning om te bouwen tot een volwaardig gezinsappartement.
Schema03_940_470

Maar in CoolCollective draait het, zoals de naam al aangeeft, niet alleen om de individuele woning. Op de begane grond is naast de royale entree de mogelijkheid een commerciële- of horecaruimte in te richten. Er is voorzien in een half-verdiepte stallingsgarage voor (deel-)auto’s en een grote (bak-)fietsenstalling. Bovenop de toren ligt een gezamenlijke daktuin. Daar kunnen de bewoners rondom de liftopbouw gebruik maken van een verglaasde binnenruimte waar activiteiten kunnen worden georganiseerd of ‘thuis’ gewerkt kan worden terwijl de kinderen onder direct toezicht in de groene daktuin buitenspelen.
Schema04_940_470

Tussen de plint en de daktuin loopt over de volle hoogte van de toren een besloten, collectieve verticale binnenstraat. Vergelijkbaar met de gemeenschappelijke binnentuinen en woonhofjes maar dan verticaal georiënteerd. Door sprongen in het volume ontstaan grote buitenruimtes en een levendige binnenruimte die verspringt en op de menselijke maat is gedimensioneerd. Een spannende, bijna Escheriaanse binnenwereld met vides, royale trappen, binnenbalkons, verblijfplekken en ruime omlopen waar op diverse plekken daglicht binnenkomt. Het verticaal transport is georganiseerd in glazen liften en speelse trappen die de ervaring van deze binnenwereld optimaliseert en spontane ontmoetingen met de buren stimuleert. Buitenruimtes en ook de binnenstraat zijn voorzien van begroeiing waardoor een verticale tuin ontstaat met een ideaal en gezond binnenklimaat. Door deze verticale binnenstraat worden alle woningen ontsloten. Daarnaast is er per verdieping altijd een ruimte bestemd voor collectief gebruik. Een speelkamer voor de kleintjes, filmzaal voor op de zondagochtenden of vrijdagavonden, een tafelvoetbal- en huiswerkkamer. Maar ook een gemeenschappelijke keuken, fitness en woonkamer, flex-plekken voor de thuiswerkers en AirBnB’s voor oppas-opa en oma’s die blijven logeren.