De Centrale Bibliotheek Rotterdam is een iconisch gebouw aan de Binnenrotte in Rotterdam waar boekenwurm en toevallige passant, maar ook nieuwsgierige toerist en cultuurliefhebber elkaar ontmoeten. Ondanks veel interne verbouwingen sluit het huidige interieur niet meer aan bij de bibliotheekfuncties van morgen, is het er moeilijk oriënteren en mist het de aansluiting met zijn sterk veranderde context.

StudioDAT heeft een team gevormd met een aantal Rotterdamse creatieve adviseurs en is geselecteerd om de door hen gepresenteerde visie voor de begane grond en de eerste verdieping tot uitvoering te brengen. Het concept is geïnspireerd op het klassieke beeld van de bibliotheek, met wandhoge kasten gevuld met boeken, maar dan ontdaan van het stoffige karakter. Het nieuwe inrichtingsconcept respecteert de bestaande structuren, brengt de interne samenhang terug, faciliteert de komst van nieuwe samenwerkingspartners en zorgt voor een betere aansluiting op de dynamiek in de directe omgeving.

Vanuit het bruisende entreeplein, dat tussen de twee multifunctionele kastenwanden ontstaat, worden alle daaromheen gelegen functies zichtbaar en direct bereikbaar. Door bijzondere taatsdeuren in de kastenwanden en middels herkenbare signing wordt een open en uitnodigende verbinding gerealiseerd. Door centraal gelegen op het entreeplein een multifunctioneel baliemeubel te introduceren, worden veel nu versnipperde functionaliteiten samengevoegd.

De Centrale Bibliotheek is constant in beweging en het ontwerp van StudioDAT faciliteert deze dynamische organisatie optimaal. De kastenwanden zijn opgebouwd uit modules en bieden de mogelijkheid om tijdens het gebruik iedere element geschikt te maken voor een legio aan gebruiksmogelijkheden. De kastenwand is niet alleen makkelijk te monteren tijdens de bouw, maar ook eenvoudig te demonteren, te verplaatsen en te herconfigureren tot een toekomstig nieuw geheel met een andere functie.

De materialisering is tijdloos, transparant en geïnspireerd op het rauwe industriële karakter van Rotterdam in combinatie met het warme huiselijke en gastvrije gevoel van een bibliotheek. Voor de losse inrichting wordt zoveel mogelijk ingezet op hergebruik en herontwerp van bestaand meubilair. Zodoende wordt een informele ontmoetingsplek met een huiselijke atmosfeer gecreëerd voor alle Rotterdammers. Een uitnodigende plek voor een goede kop koffie, om een krant of een boek te lezen of om te werken of studeren.

 
StudioDAT_Bibliotheek-Rotterdam_interieur