Natuur- en EducatieCentrum Weusthag

Een centraal informatiepunt voor Natuur en Milieu.


De stichting Heemtuin & Natuurcentrum Hengelo wil, het liefst samen met andere organisaties, die zich bezighouden met groen en natuur, de werkzaamheden en de natuureducatie in het algemeen beter faciliteren in de vorm van Natuur- en Educatiecentrum Weusthag. Naast een goede uitvalsbasis voor bezoekers en vrijwilligers van het Beleefbos, de Heemtuin en Stadspark het Weusthag vormt het Natuurcentrum een centrale plek voor groene en duurzame organisaties, die kennis kunnen brengen en delen met particulieren, onderwijs en overheden.

Stadspark Weusthag biedt met haar grote biodiversiteit een goede plek voor het beleven van natuur in de praktijk. Daarom is de locatie van een natuur- en educatiecentrum tussen de Heemtuin en het aangrenzende Beleefbos heel geschikt. Natuurlijk is een gebouw om de materialen en gereedschappen op te bergen noodzakelijk om in de Heemtuin en het Beleefbos te kunnen werken en is ook een schuilplaats bij een regenbui en een plek voor een kop koffie gewenst. Maar dat is niet het belangrijkst. De stichting wil namelijk een gebouw waarin veel mogelijk is, als het maar met natuur en natuureducatie te maken heeft. De stichting denkt daarbij aan het tonen van voorbeelden van duurzaam bouwen, ecologisch verantwoord natuur beheren en vanzelfsprekend is er ruimte voor vergaderingen, workshops, educatie voor basis- en middelbaar onderwijs, tentoonstellingen en wellicht ook speciale kinderactiviteiten.

Alle gevraagde functies worden onder één dak gehuisvest waardoor een multifunctioneel en compact gebouw ontstaat. De voor het Twentse landschap typische Saksische kap vormt de inspiratie voor het ontwerp. Een extrusie van deze asymmetrische kap met een flauwe knik staat met zijn kop naar de Heemtuin en met de deels te openen langsgevel naar de entree van het gebied en het beleefbos. De programmaonderdelen worden in een logische sequentie van publiek en open, naar meer privé en gesloten geschakeld. Het Natuurcentrum wordt iets opgetild en is op een gefundeerd betonnen terras geplaatst dat de geleidelijke overgang van landschap naar gebouw vormt. De veranda vormt de overgang van binnen naar buiten. Van gebouw naar tuin en bos.

De transparante en uitnodigende glazen kopgevel ligt iets verdiept onder de kap waardoor als vanzelf een beschutte buitenruimte in de vorm van een veranda ontstaat. Door het Natuurcentrum te realiseren met een innovatief bouwsysteem is het mogelijk een constructieve en goed isolerende gebouwschil te maken die een kolomvrije binnenruimte oplevert waardoor ook de bijzondere kap van binnen als ruimtelijke ervaring te beleven is. De gevel is gemaakt van beton. Daarnaast worden de kozijnen gekaderd met verticale houten latten. Doordat ook op de verschillende deuren in de gevel en op de kap de verticale latten zijn doorgezet wordt de typische vorm van de Saksische kap benadrukt en een uniform volume gerealiseerd. Deze eenduidige uitstraling is de kracht van het concept.

Het Natuur- en Educatiecentrum Weusthag zal zoveel mogelijk duurzaam worden vormgegeven en gebouwd. Het wordt optimaal georiënteerd ten opzichte van de zon, voorzien van hoogwaardige isolatie en gasloos want full-electric door de zonnepanelen die op het dak liggen. Daarnaast zal het ook duurzaamheid uitstralen, er is een extensief groen dak met bloeiende begroeiing. Regenwater wordt opgevangen in geïntegreerde regentonnen en er is een composttoilet. Tot slot wordt er aan duurzaamheideducatie gedaan door de werking van de verschillende ingrepen te verduidelijken en ook zal afleesbaar zijn hoeveel energie er opgewekt en verbruikt wordt.

Zodoende zal Natuur- en Educatiecentrum Weusthag het Stadspark nog verder versterken en ontstaat er een plek met ruimte voor initiatieven, die de duurzaamheid en de landschappelijke en recreatieve waarde van het Stadspark vergroten.


Specificaties


Project | Natuur- en Educatiecentrum Weusthag


Opdrachtgever | Stichting Natuur- en Educatiecentrum Weusthag


Locatie | Van Alphenstraat 15a, Hengelo


Type | Nieuwbouw


Omvang | 135m2 BVO


Functie | Maatschappelijk


Werkzaamheden | Ontwerp t/m Uitvoering


Periode | 2019 – Heden


Status | Definitief Ontwerp


Impressies | Grizli Studio


Uitvoering| Door Vrijwilligers van de Stichting ism OldeHanterDuurzaam